Wolność uzewnętrzniania wyznania poprzez ubiór w odniesieniu do muzułmanów w orzecznictwie Europejskiego Trybunału Praw Człowieka - Kuriata, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu wielokrotnie zajmował się sprawami, których przedmiotem była obecność symboli religijnych w przestrzeni publicznej. Sprawy te w głównej mierze dotyczyły wkraczania państwa w sferę uzewnętrzniania wyznania poprzez noszenie w miejscu publicznym symboli religijnych — przy czym najczęściej chodziło o chusty muzułmańskie. Szczególnie interesujące okazuje się orzecznictwo wobec Francji, która w 2004 r. zakazała noszenia symboli religijnych w szkołach publicznych. Związane z nią jest również najnowsze orzecznictwo Trybunału, który 1 lipca 2014 r. — odnosząc się do wprowadzonej w 2010 r. we Francji ustawy zakazującej zasłaniania twarzy w miejscach publicznych — orzekł, iż wspomniana regulacja jest zgodna z Konwencją o ochronie praw człowieka i podstawowych wolności i nie narusza wyrażonych w niej wolności.
Keywords: islam; orzecznictwo ETPCz; strój muzułmanki; hidżab