Ocena szans i zagrożeń realizacji polityki kulturalnej w Polsce - Januszewska, Małgorzata J. (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Niniejszy artykuł wprowadza czytelnika w realia sektora polskiej kultury. Wyjaśnia, czym jest polityka kulturalna, a następnie przedstawia analizę krytyczną analizy SWOT dokonanej przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Ocenione zostały słabe strony i zagrożenia oraz mocne strony i szanse, a następnie wydatki na kulturęoraz jej dostępność. W końcowej części pracy omówiono programy operacyjne w obszarze kultury. Na podstawie kolejnych kroków dokonana została ocena szans i zagrożeń wiążących się z realizacją polskiej polityki kulturalnej.
Keywords: analfabetyzm; kultura; polityka kulturalna; programy operacyjne; sztuka; zjawiska społeczno-kulturowe