Zaskarżalność indywidualnych interpretacji przepisów prawa podatkowego do sądu administracyjnego - Drelichowska, Angelika; Razowski, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Przedmiotem artykułu jest problematyka zaskarżalności indywidualnych interpretacji przepisów prawa podatkowego do sądu administracyjnego. Wyróżniona została przedmiotowa i podmiotowa dopuszczalność drogi postępowania sądowoadministracyjnego w odniesieniu do tego rodzaju przedmiotu zaskarżenia. Dopuszczalność przedmiotowa zaskarżalności interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczy formy i rodzaju tych interpretacji. Dopuszczalność podmiotowa odnosi się natomiast do podmiotów legitymowanych do wniesienia skargi, podmiotów, których działanie podlega zaskarżeniu, a także sądu właściwego do rozpoznania skargi. Ponadto zwrócono również uwagę na wymagania formalne skargi do sądu administracyjnego na indywidualne interpretacje przepisów prawa podatkowego, a także poruszono zagadnienie zakresu kontroli sprawowanej przez sąd administracyjny w zakresie interpretacji przepisów prawa podatkowego.
Keywords: postępowanie sądowoadministracyjne; prawo podatkowe; interpretacje przepisów prawa podatkowego; interpretacja generalna; interpretacja indywidualna; interpretacja milcząca; skarga do sądu administracyjnego