Uwarunkowania i przebieg emigracji Polaków przed i po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej - Ziobrowska, Justyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Celem niniejszego artykułu jest analiza emigracji Polaków przed i po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Zjawisko emigracji jest bardzo istotnym elementem współczesnych międzynarodowych stosunków społecznych i ekonomicznych. Zmieniające się w czasie jego przyczyny i kierunki stanowią podstawę do prowadzenia naukowych badań nad tym procesem. Wniniejszym artykule skoncentrowano się na przyczynach, rozmiarach i głównych kierunkach emigracji Polaków od 1989 r. Artykuł został podzielony na dwie części. Pierwsza z nich charakteryzuje badane zjawisko w okresie od 1989 r. do 2004 r. W drugiej części autorka skupia się na analizie emigracji Polaków od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej. W badaniach wykorzystano metodę badań dokumentów, statystyczną oraz analizy piśmiennictwa.
Keywords: emigracja; Unia Europejska; mobilność wewnątrzunijna; transformacja; integracja