Polityka podatkowa państwa a rozwój mieszkalnictwa - Nowakowski, Maciej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Po akcesji Polski do Unii Europejskiej w roku 2004 stawka podatku VAT na większość materiałów budowlanych wzrosła ze stawki preferencyjnej 7% do stawki podstawowej 22%. Ustawodawca, mając świadomość nadmiernego obciążenia fiskalnego wobec podatnika, wprowadził do systemu prawnego ustawę z dnia 29 sierpnia 2005 roku o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym. Ustawa obowiązywała w latach 2006–2013, po czym została zastąpiona ustawą z dnia 27 września 2013 roku o pomocy państwa w nabyciu pierwszego mieszkania przez młodych ludzi. Artykuł ukazuje próbę określenia wpływu ustawy o zwrocie VAT na rozwój mieszkalnictwa w latach 2006–2013, a także próbę oceny polityki podatkowej państwa w zakresie mieszkalnictwa. Ponadto artykuł może stanowić podstawę do dyskusji nad zasadnością rezygnacji z instytucji zwrotu VAT od wydatków związanych materiałami budowlanymi.
Keywords: polityka podatkowa; efektywność podatkowa; preferencje podatkowe; zwrot podatku VAT; rozwój mieszkalnictwa