Wybrane aspekty zasady równego dostępu do świadczeń opieki zdrowotnej jako elementy składowe realizacji prawa do ochrony zdrowia - Łagowski, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Wyrazem rozwoju cywilizacji jest ciągłe poszerzanie zakresu praw przysługujących jednostce. Często jednak prawo proklamowane w aktach rangi konstytucyjnej nie jest realizowane albo jest realizowane tylko w wąskim zakresie. Prawo do ochrony zdrowia, jako jedno z najważniejszych, powinno być wypełniane w możliwe najszerszym zakresie, dlatego warto przyjrzeć się otaczającej rzeczywistości i oceniać stopień jego realizacji.
Keywords: ekonomia ochrony zdrowia; polityka ochrony zdrowia