Treść i strony cywilnoprawnego stosunku służebności przesyłu - Lenio, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Artykuł porusza problem ustalania treści służebności przesyłu. Termin ten został w 2008 r. wprowadzony do Kodeksu cywilnego. W związku z tym, że służebność przesyłu jest stosunkowo nową instytucją prawa cywilnego, wywołuje liczne rozbieżności w doktrynie i orzecznictwie. Nakreślona zostanie problematyka przedsiębiorcy przesyłowego jako strony służebności przesyłu. Omówione będą również jego prawa i obowiązki jako strony stosunku prawnego. Przedmiotem dalszej części opracowania będzie właściciel nieruchomości obciążonej służebnością przesyłu oraz scharakteryzowane zostaną jego uprawnienia i obowiązki. W niniejszym artykule zostanie także poruszona kwestia sytuacji prawnej użytkownika wieczystego.
Keywords: służebność przesyłu