Nadzór autorski w prawie budowlanym - Jaworski, Bartłomiej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Nadzór autorski jest instytucją wywołującą liczne kontrowersje i pytania co do sposobu izakresu jego sprawowania, zawierania umów, interpretacji obowiązków, jakie ciążą na projektancie go sprawującym. Dlatego zasadne wydaje się podjęcie próby jego charakteryzowania na gruncie obecnych regulacji ustawowych i wydanego orzecznictwa. Zrozumienie tej instytucji jest tym trudniejsze, że łączy w sobie dwie gałęzie prawa — prawo administracyjne i prawo cywilne. Projektant sprawujący nadzór autorski jest samodzielną funkcją techniczną w budownictwie i ma z tego tytułu pewne prawa, ciążą na nim również ustawowe obowiązki. Zracji tego podlega zarówno odpowiedzialności cywilnoprawnej, która przejawia się wodpowiedzialności z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy o pełnienie nadzoru autorskiego, jak i a może i przede wszystkim, odpowiedzialności zawodowej wbudownictwie, w momencie gdy uchyla się od sprawowania nadzoru autorskiego lub niedbale wykonuje swoje obowiązki. Samo pojęcie „projektant” ma swoje prawne implikacje, które starano się w poniższym artykule zaprezentować. Nadzór autorski jest więc interesującą z prawnego punktu widzenia materią, której właściwe zrozumienie jest konieczne, by nie narazić się na negatywne konsekwencje, jakie może zrodzić brak lub niewłaściwe jego wykonywanie wtrakcie realizacji inwestycji budowlanej.
Keywords: prawo budowlane; nadzór autorski; nadzór autorski w prawie budowlanym; nadzór w prawie budowlanym