Wpływ regulacji odpowiedzialności odszkodowawczej władzy publicznej na efektywność jej zachowań. Rozważania na tle ekonomicznej analizy prawa - Baranowska, Nina (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
W artykule podjęta została próba przedstawienia problemów powstających przy badaniu odpowiedzialności za wykonywanie władzy publicznej z punktu widzenia ekonomicznej analizy prawa. Ocenie poddano również wpływ istnienia regulacji tej odpowiedzialności na efektywność działań władzy publicznej. Dla bardziej precyzyjnego wyjaśnienia kwestii problemowych na początku zostały przedstawione ogólne założenia ekonomicznej analizy prawa, wykorzystywane przy badaniu odpowiedzialności odszkodowawczej. Na ich podstawie przeprowadzono dalsze rozważania dotyczące możliwości stosowania metod ekonomicznej analizy prawa do badania odpowiedzialności za wykonywanie władzy publicznej, koniecznej modyfikacji założeń i metod wykorzystywanych w ekonomicznej analizie prawa oraz ocenę przydatności jej stosowania wodniesieniu do odpowiedzialności za wykonywanie władzy publicznej.
Keywords: ekonomiczna analiza prawa; efektywność; odpowiedzialność odszkodowawcza; władza publiczna; prawo deliktów