Analiza ryzyka gminnych inwestycji społecznie odpowiedzialnych - Kwapisz, Maciej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
W artykule zaprezentowana została zależność pomiędzy ryzkiem a niepewnością. Przedstawiony został obraz tych zjawisk wzajemnie się uzupełniających. Opisane zostało zjawisko „apetytu na ryzyko”. Cześć otwarcia artykułu poprzedza koncepcja społecznej odpowiedzialności. Autor wskazuje na inwestowanie społecznie odpowiedzialne jako jedno ze źródeł innowacyjności projektów inwestycyjnych.
Keywords: ryzyko inwestowania; innowacje; inwestycje społecznie odpowiedzialne; zielone innowacje; zrównoważony rozwój; „apetyt na ryzyko”; tolerancja; niepewność; prawdopodobieństwo