Inspektor nadzoru inwestorskiego jako uczestnik procesu budowlanego - Jaworski, Bartłomiej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
W literaturze trudno spotkać kompletną analizę charakteru prawnego nadzoru inwestorskiego. Z uwagi na tendencję realizowania w Polsce inwestycji budowlanych o coraz to większym stopniu skomplikowania oraz naszą rosnącą dbałość o środowisko, właściwa analiza instytucji nadzoru inwestorskiego wydaje się być pomocną dla zgodnego z prawem ustanawiania, jak i wykonywania niniejszego nadzoru. Aby poznać analizowaną instytucję prawną, należy dokładnie scharakteryzować prawa i obowiązki inspektora nadzoru inwestorskiego — podmiotu sprawującego funkcje nadzorcze w trakcie realizowanego procesu budowlanego. Przyjrzeć należy się zarówno tym, które daje mu ustawa — Prawo budowlane (stanowiąca o publicznoprawnym charakterze wykonywanej przez niego funkcji), a także, z uwagi na kontraktowość sprawowanego przez niego nadzoru, zawierane między nim a inwestorem umowy cywilnoprawne, mogące modyfikować do pewnego stopnia jego ustawowe funkcje nadzorcze. Nadzór inwestorski jest instytucją wymagającą prawnej interpretacji, dokonywanej ze szczególną dokładnością, powodowaną niekwestionowaną rolą, jaką przypisać możemy inspektorowi nadzoru inwestorskiego, dla zgodnej z przepisami i wiedzą techniczną realizacji procesu budowlanego. Tylko jej zrozumienie daje gwarancję uniknięcia negatywnych konsekwencji, wynikających z błędnego stosowania prawa w tym zakresie.
Keywords: prawo budowlane; proces budowlany; uczestnicy procesu budowlanego; nadzór inwestorski; nadzór inwestorski w prawie budowlanym