Efektywność aktywnej polityki państwa na rynku pracy na przykładzie powiatu kępińskiego - Godek, Katarzyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Aktywna polityka państwa jest istotnym obszarem działań na rynku pracy. Głównym celem artykułu było przedstawienie pozytywnych aspektów zastosowania aktywnej polityki państwa na rynku pracy na wybranym przykładzie Powiatu Kępińskiego. Omówiono m.in. zagadnienia efektywności zatrudnieniowej, wykorzystywane usługi i instrumenty rynku pracy. Wskazano na czynniki, które wpływają na efektywność aktywnej polityki ryku pracy. Ukazano jej istotność dla gospodarki.
Keywords: aktywizacja; aktywna polityka rynku pracy; bezrobocie; instytucje rynku pracy; mobilność