Problem utworów osieroconych w świetle nowelizacji prawa autorskiego - Frączkiewicz, Klaudia (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
W toczącej się debacie na temat przyszłości prawa autorskiego jednym z ważniejszych problemów stał się problem utworów osieroconych. Cała debata skupiła się wokół pomysłu digitalizacji dzieł na dużą skalę w ramach tworzenia Europejskiej Biblioteki Cyfrowej. Nowelizacja ustawy o prawie autorskim iprawach pokrewnych z dnia 11 września 2015 r. jest implementacją Dyrektywy z dnia 25 października 2012 r. w sprawie niektórych dozwolonych sposobów korzystania z utworów osieroconych. Określa ona ramy prawne digitalizacji i rozpowszechnienia utworów, których autorstwo nie zostało ustalone albo zostało ustalone, ale nie jest możliwe odnalezienie autora (uprawnionego z tytułu prawa autorskiego). Dozwolony użytek utworów osieroconych obejmuje prawo do zwielokrotniania ipublicznego udostępniania tych utworów. Warunkiem niezbędnym do korzystania z utworów osieroconych jest przeprowadzenie starannego poszukiwania podmiotów uprawnionych.
Keywords: utwór osierocony; dozwolony użytek; staranne poszukiwania; prawo do zwielokrotniania; prawo do publicznego udostępniania