Sprawa Trynkiewicza a ustawa o nadzorze nad groźnymi przestępcami — na marginesie rozważań o karze śmierci - Debita, Magdalena (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Celem ogólnym niniejszego artykułu jest przedstawienie problematyki związanej z karą śmierci. Wpracy przedstawiono wybrane akty prawa międzynarodowego dotyczące tej kwestii. Artykuł koncentruje się na historycznym polskim porządku prawnym dotyczącym orzekania, a także stosowania kary śmierci. Sens istnienia kary śmierci w doktrynie prawa karnego rozważany jest od dawna. Analizowana jest funkcja wprowadzenia tej kary, jej skuteczność, rzetelność czy resocjalizacja bądź orzekanie innej kary. W Polce kara śmierci nie jest wykonywana od 1988 r. Ostatni wyrok wykonano w 1979 r., natomiast ustawodawca z kodeksu karnego wykreślił tę karę w 1997 r. W omawianej kwestii warto odnieść się do danych liczbowych: 1) 96 państw zniosło karę śmierci za wszystkie przestępstwa; 2) 9 państw zniosło karę śmierci za wszystkie przestępstwa (wyjątek — przestępstwa popełnianie w stanie wojny); 3) 34 państwa w ciągu ostatniego dziesięciolecia wykreśliły karę śmierci ze swoich kodeksów karnych lub przestały ją stosować w praktyce; 4) 139państw w regulacjach prawnych nie uwzględniło kary śmierci albo kara ta nie jest stosowana; 5) 58 państw nadal utrzymuje karę śmierci w swoim prawodawstwie; 6) w Chinach kara śmierci może być orzekana za 55 rodzajów przestępstw; 7) w 2010 r. co najmniej 17 833 osoby żyły z wyrokiem śmierci.
Keywords: Trynkiewicz, Marcin; ustawa o groźnych przestępcach; kara śmierci; izolacja groźnego przestępcy; prawo karne