Jerzy Chodorowski — teoretyk ekonomii i historyk myśli ekonomicznej - Korbutowicz, Teresa (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Jerzy Chodorowski był uczonym zajmującym się zagadnieniami z zakresu teorii ekonomii, doktryn ekonomicznych, europejskiej integracji gospodarczej i metodologii ekonomii. Pozostawił bogaty dorobek naukowy: monografie, liczne artykuły, tłumaczenia tekstów ekonomicznych, esejów G.K. Chestertona oraz recenzje prac ekonomicznych, historyczno-filozoficznych, z etyki gospodarczej iniemieckiej doktryny gospodarki wielkiego obszaru. J. Chodorowski odznaczał się niezwykłą pracowitością, rzetelnością i dociekliwością naukową.
Keywords: Chodorowski, Jerzy (1920-2011); definicje ekonomiczne; teoria i doktryna integracji gospodarczej; systemy ekonomiczne