Własność w ujęciu konstytucyjnym - Ziobrowska, Justyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Własność jest funkcją rozwoju stosunków ekonomicznych, politycznych oraz społecznych. Stanowi zagadnienie kluczowe obowiązującego ustroju gospodarczego. Niniejszy artykuł stawia sobie za cel prezentację własności w rozumieniu konstytucyjnym. Autorka analizuje zagadnienie od jego ujęcia w konstytucjach okresu międzywojennego, Konstytucji z 1952 r., aż po obecne rozumienie w Konstytucji z 1997 r. Przedstawiony zostaje problem wielopostaciowości własności, której sposoby ujmowania (typy, formy) zmieniały się w poszczególnych okresach.
Keywords: własność; prawo do własności; konstytucja; przemiany gospodarcze