Upadłość jednoosobowego przedsiębiorcy z możliwością oddłużenia a upadłość konsumencka byłego przedsiębiorcy — wybrane zagadnienia - Glinka, Justyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Możliwość umorzenia zobowiązań osoby fizycznej prowadzącej jednoosobową działalność gospodarczą stanowi przedmiot szerokiej debaty w środowiskach zarówno prawniczych, biznesowych, jak i akademickich. Tak zwany nowy start nierzadko jawi się dla wielu zadłużonych, obecnych lub byłych, przedsiębiorców indywidualnych jako najbardziej pożądany scenariusz pozwalający na uwolnienie się od ciążących zobowiązań. Ostatnie nowelizacje ustawy Prawo upadłościowe sprawiły, że wielu mniejszych uczestników obrotu gospodarczego coraz częściej rozważa bądź to ogłoszenie upadłości na podstawie art. 20 i n. p.u. (licząc na możliwość oddłużenia), bądź też po wyrejestrowaniu z właściwego rejestru ogłasza upadłość konsumencką. Z pewnością warta uwagi jest w tym kontekście analiza poglądów przedstawicieli doktryny oraz najnowszego orzecznictwa.
Keywords: ogłoszenie upadłości; upadłość konsumencka; osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą; oddłużenie przedsiębiorcy