Próba uchwycenia kierunków zmian w zakresie klauzuli rebus sic stantibus w Polsce - Chyla, Łukasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie problemu wpływu zmiany okoliczności na zobowiązania kontraktowe stron w kontekście klauzuli rebus sic stantibus. W związku z coraz większą dynamiką stosunków gospodarczo-prawnych instytucja ta, zawarta w art. 357(1) k.c., od lat jest źródłem wielu kontrowersji i wątpliwości interpretacyjnych. W pracy omówiono podstawowe problemy związane z polską regulacją, a także zaprezentowano poszczególne projekty zmian legislacyjnych. Analizie poddane są przede wszystkim Zasady Europejskiego prawa kontraktów (art. 6:111), a także nowelizacje proponowane przez wybitnych przedstawicieli doktryny. Summa summarum artykuł stanowi ostrożną próbę uchwycenia kierunku zmiany, w którym podąży ustawodawca w przypadku zmiany konstrukcji klauzuli rebus sic stantibus.
Keywords: klauzula rebus sic stantibus; zmiana okoliczności; art. 3571 k.c.