Zadania wykonywane przez gminę w Rzeczypospolitej Polskiej i w Kraju Związkowym Brandenburgia - Behr, Jolanta (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Realizacja zadań publicznych jest celem działania samorządu terytorialnego. Problematyka zadań stanowi więc kwintesencję istnienia samorządu terytorialnego. Gmina, będąc podstawową jednostką tego samorządu, wykonuje zadania o charakterze lokalnym oraz inne przekazane jej zadania. Przedmiot niniejszego opracowania stanowi porównanie zakresu i rodzaju zadań wykonywanych przez gminę w Rzeczypospolitej Polskiej i w Republice Federalnej Niemiec na przykładzie Kraju Związkowego Brandenburgia. Umożliwi to poczynienie ustaleń odnośnie do uniwersalności pojęcia zadań gminy, sposobów przekazywania zadań, porównania ich typów oraz zakresu nadzoru sprawowanego nad ich realizacją.
Keywords: gmina; zadania; Rzeczpospolita Polska; Kraj Związkowy Brandenburgia