Ewolucja administracji farmaceutycznej w Polsce - Kiedrzynek, Michał (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Produkcja oraz obrót produktami leczniczymi są przedmiotem zainteresowania ustawodawcy od wielu lat. Już w 1919 r. weszły w życie pierwsze przepisy regulujące wskazaną materię. Zasadnicza ustawa sanitarna była pierwszym aktem prawnym, który regulował problematykę rynku farmaceutycznego. Ustawodawca dopiero w 1939 r. uchwalił nową ustawę w tym zakresie, która przez kilka lat obowiązywała w latach 40. i 50. Dopiero później weszła w życie nowa ustawa o środkach farmaceutycznych i odurzających oraz artykułach sanitarnych, znacznie obszerniejsza od poprzednio obowiązującej. Ze względu na zmiany ustrojowe ustawodawca postanowił ponownie uregulować materię obrotu produktami leczniczymi. Kolejny akt prawny był jeszcze bardziej obszerną regulacją od poprzedniej. Obecnie od 2001 r. zagadnienie produkcji i obrotu produktami leczniczymi uregulowane zostało w ustawie Prawo farmaceutyczne. Spośród wszystkich omawianych aktów prawnych jest ona najbardziej szczegółowa mimo węższego zakresu regulacji. Daje się zauważyć tendencję do coraz bardziej kazuistycznego regulowania materii produkcji i obrotu produktami leczniczymi, jak też coraz bardziej rozbudowanego systemu nadzoru i kontroli w tym zakresie.
Keywords: prawo farmaceutyczne; prawo administracyjne; prawo