Precedensowy charakter uchwał Naczelnego Sądu Administracyjnego - Krzeszowiak, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
W pracy przedstawiono zagadnienie precedensowego charakteru niektórych uchwał Naczelnego Sądu Administracyjnego. Jednocześnie dokonano rozważań na temat prawotwórczej i precedensowej roli sądów administracyjnych. Poruszono zagadnienia współczesnych przemian w stosowaniu prawa, w tym zjawisko przejścia od modelu sylogistycznego do modelu argumentacyjnego stosowania prawa. Ponadto opisano kompetencje Naczelnego Sądu Administracyjnego do podejmowania uchwał mających na celu wyjaśnienie przepisów prawnych, których stosowanie spowodowało rozbieżności w orzecznictwie sądów administracyjnych. W zakończeniu wskazano uchwały Naczelnego Sądu Administracyjnego mające w ocenie autora charakter precedensowy.
Keywords: prawo precedensowe; działanie precedensów; źródła prawa; precedensy; orzecznictwo sądowe; zamknięty katalog źródeł prawa; wykładnia prawa; współczesne przemiany w stosowaniu prawa; prawotwórcza rola sądów administracyjnych; prawo sędziowskie; uchwały Naczelnego Sądu Administracyjnego