Interes społeczny a słuszny interes obywateli na podstawie art. 7 in fine kodeksu postępowania administracyjnego - Rożek, Kacper (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Artykuł rozwija jedną z podstawowych zasad ogólnych rządzących zarówno postępowaniem administracyjnym, jak i stanowiących dyrektywę interpretacyjną całego systemu prawa administracyjnego, a mianowicie zasadę uwzględniania interesu społecznego i słusznego interesu obywateli z art. 7 in fine kodeksu postępowania administracyjnego. Zasada ta ma ogromne znaczenie przede wszystkim w tych postępowaniach, w których ustawodawca pozostawił organom administracji publicznej swoisty luz decyzyjny. Wtedy też mają się one kierować wyważaniem tych dwóch, nie zawsze idących z sobą w parze, interesów. W tekście zostaje podjęta również próba wyjaśnienia rozbieżności między zamiennie stosowanym w prawie materialnym sformułowaniem „interes publiczny” i „interes społeczny”. Nakreślone zostają też trudności, jakie strony postępowania administracyjnego napotykają podczas kolizji dwóch rzeczonych interesów. Ostatecznie wyodrębnione w artykule zostały kodeksowe gwarancje realizacji omawianej zasady ogólnej, z nawiązaniem do konkretnych jednostek redakcyjnych.
Keywords: interes społeczny; interes publiczny; interes obywatela; zasady ogólne postępowania administracyjnego; postępowanie administracyjne