Znikający powojenny modernizm — czy prawo powinno szerzej chronić dobra kultury? - Kuzia, Wiktoria (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Celem artykułu jest przybliżenie problemu wyburzania cennych obiektów architektury modernistycznej oraz postawienie pytania o potrzebę i zakres ich ochrony. Autorka analizuje wymogi ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami, co w konsekwencji prowadzi do stwierdzenia, że w wypadku obiektów architektury modernistycznej niezbędne jest wprowadzenie nowych, skutecznych środków ochrony oraz ustalenie odpowiednich kryteriów oceny i wartościowania. Autorka omawia wybrane przykłady wyburzonych już dzieł, wskazując cechy świadczące o ich wyjątkowości, a także przeprowadza analizę porównawczą względem obiektów stawianych w ich miejsce. W związku z wyburzeniem większości budynków powojennego modernizmu, powodowanym brakiem skutecznych działań służb konserwatorskich, autorka wnosi postulat większego udziału krytyków architektury przy kwalifikacji obiektu do objęcia go ochroną.
Keywords: architektura; późny modernizm; ochrona zabytków