Prawo cytatu na tle historycznoprawnym - Olechowski, Piotr Artur (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie prawa cytatu na tle historyczno-prawnym. Przedmiotem zainteresowania jest prawo w Polsce podczas rozbiorów, regulacja z okresu dwudziestolecia międzywojennego oraz porządek prawny występujący po 1945 r. W poszczególnych częściach pracy autor stara się odnosić do rozwiązań występujących w tym zakresie obecnie.
Keywords: cytat; prawo autorskie; prawo cytatu; metoda historyczno-prawna