Dopuszczalność i charakter prawny instytucji prokury łącznej niewłaściwej w świetle nowelizacji kodeksu cywilnego z dnia 16 grudnia 2016 r. - Grzywacz, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
W artykule opisano instytucję prokury oraz zmiany w sposobie reprezentacji spółki, jakie wprowadza nowelizacja Kodeksu cywilnego z dnia 16 grudnia 2016 r. W świetle najnowszej regulacji dopuszczalna stała się konstrukcja prokury łącznej niewłaściwej. Autorka prezentuje kluczowe orzeczenia Sądu Najwyższego w tym przedmiocie oraz poddaje analizie konsekwencje omawianej zmiany. Określenie sposobu reprezentacji spółki ma fundamentalne znaczenie dla przedsiębiorców, dlatego od wielu lat budziło ono kontrowersje i do czasu wspomnianej nowelizacji brakowało jednoznacznego stanowiska doktryny w tym temacie.
Keywords: reprezentacja; prokura; prokura łączna niewłaściwa; nowelizacja kodeksu cywilnego