Prawo pierwszeństwa nabycia zabytku na gruncie art. 20 ust. 1 ustawy o muzeach - Grygutis, Jakub (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Artykuł przedstawia regulację prawną prawa pierwszeństwa nabycia zabytku przysługujące muzeum rejestrowanemu na podstawie art. 20 ust. 1 ustawy o muzeach. Autor wyjaśnia charakter prawny prawa pierwszeństwa oraz miejsce instytucji w systemie prawnym. Analizuje od strony aksjologicznej i dogmatycznoprawnej przepis, oceniając go z perspektywy ochrony prawa własności w świetle Konstytucji RP. Ponadto wskazuje główne wady regulacji wynikające z redakcji przepisu poprzez użycie w sposób nieprecyzyjny pojęć języka prawnego. W przekonaniu autora przepis ten jest trudny w zastosowaniu i nie chroni skutecznie zabytków, co jest sprzeczne z jego celem ustawowym.
Keywords: prawo pierwszeństwa; zabytek; muzeum