Odszkodowanie ryczałtowe za naruszenie praw autorskich — kara czy skuteczny sposób na egzekwowanie praw? - Czuchryta, Joanna; Matyszewska, Katarzyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
W ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych ustawodawca wprowadził możliwość domagania się dwukrotności oraz trzykrotności opłaty licencyjnej w przypadku naruszenia majątkowych praw autorskich. Rozwiązanie to wzbudziło wiele zastrzeżeń w doktrynie i orzecznictwie, powstała bowiem wątpliwość, czy jest to kara, czy jedynie rekompensata za naruszenie praw. W artykule przedstawiono stanowiska Trybunału Konstytucyjnego oraz Trybunału Sprawiedliwości UE w celu próby rozwiązania wątpliwości odnośnie do charakteru instytucji odszkodowania ryczałtowego w prawie autorskim. Na gruncie dwóch podstawowych orzeczeń autorki starają się wykazać, że obecna regulacja prawna jest niewłaściwa i powinna ulec zmianie.
Keywords: prawo autorskie; naruszenie prawa autorskiego; ryczałtowe odszkodowanie; Trybunał Konstytucyjny; Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej