Zdatność arbitrażowa sporów uchwałowych w wybranych zagranicznych porządkach prawnych - Chyla, Łukasz; Glinka, Justyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Problem poddania sporów ze stosunku spółki kapitałowej pod kognicję sądów polubownych to jeden z najbardziej aktualnych problemów międzynarodowego arbitrażu handlowego. W niniejszym artykule przedstawione zostało ogólne podejście do prawa arbitrażowego oraz kwestii zdatności arbitrażowej w zagranicznych jurysdykcjach. Omówienie to posłuży przede wszystkim umiejscowieniu systemu polskiego w międzynarodowym arbitrażu handlowym i próbie odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób ustawodawstwa poszczególnych państw rozwiązują problemy zaprezentowane w polskiej doktrynie i judykaturze. Szczególny nacisk został położony na system niemiecki — przez wzgląd na daleko idące podobieństwo do naszego systemu prawa handlowego — którego analiza może implikować podobne wnioski de lege lata i postulaty de lege ferendadla polskiego ustawodawcy.
Keywords: zdolność arbitrażowa; spory korporacyjne; spory uchwałowe; arbitraż korporacyjny