Kadłubowe organy spółki kapitałowej wobec zasad reprezentacji osób prawnych - Ciaptacz, Jan (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Artykuł obejmuje przedstawienie problematyki istnienia kadłubowych organów w spółkach kapitałowych i rozważania zmierzające do udzielenia odpowiedzi na pytanie, jaki wpływ ma ukształtowanie organów na sferę reprezentacji tych spółek. Opierając się na stosownych przepisach Kodeksu spółek handlowych, orzecznictwie i poglądach doktryny, autor podejmuje się odpowiedzi na pytanie, jakie skutki dla działania spółki kapitałowej na zewnątrz powoduje działanie za spółkę organu kadłubowego. W pierwszej części opracowania analizie poddana zostaje sytuacja, w której dochodzi do zmniejszenia składu personalnego zarządu oraz rady nadzorczej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością oraz spółki akcyjnej poniżej ustawowych lub umownych (statutowych) wartości minimalnych. W dalszej części następuje zestawienie powyższych uwag z ogólną regulacją reprezentacji osób prawnych w polskim systemie prawnym i orzecznictwem oraz poglądami doktryny. Na podstawie rozważań zostają wyciągnięte wnioski odnośnie do konkretnych rozwiązań dotyczących reprezentacji spółek kapitałowych przez organy kadłubowe oraz co do wartości, jakimi należy się kierować w rozstrzyganiu takich kontrowersji.
Keywords: spółki kapitałowe; organy kadłubowe; osoba prawna; reprezentacja