Glosa do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu z dnia 23 sierpnia 2017 roku, I SA/Wr 524/17 - Korzyb, Karolina (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Komentowany wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu z dnia 23 sierpnia 2017 roku, sygn. akt I SA/Wr 524/17, dotyczy problemu interpretacji klauzul generalnych w decyzji uznaniowej organu podatkowego w sprawie udzielenia ulgi w postaci rozłożenia na raty zapłaty zaległości podatkowej wraz zodsetkami. Zdaniem glosatora argumenty przedstawione przez Sąd należy poddać krytyce ze względu na lakoniczne ujęcie kwestii dotyczących uznania administracyjnego i treści klauzul generalnych, a także zuwagi na zignorowanie uchybień organu podatkowego w zakresie niepoprawnego przeprowadzenia postępowania dowodowego. Wskazane przez autorkę błędne rozstrzygnięcia i zaniechania Sądu skonfrontowano z poglądami doktryny oraz judykatury, sugerując trafniejsze rozwiązanie w analizowanej sprawie. Niniejsza glosa ma istotne znaczenie dla zrozumienia stopnia złożoności i skomplikowania procesu prawidłowego zastosowania przepisu prawa statuującego klauzulę generalną w sprawach tak wrażliwych dla całego systemu podatkowego, ale też dla jednostki znajdującej się w trudnej sytuacji ekonomicznej, jak możliwość udzielenia ulgi w zobowiązaniu podatkowym na wniosek podatnika.
Keywords: klauzule generalne; ordynacja podatkowa; ulga w spłacie zobowiązania podatkowego; uznanie administracyjne; ważny interes podatnika; interes publiczny; postępowanie podatkowe