Gminna rada seniorów — znaczenie „głosu doświadczenia” w sprawach społeczności lokalnej - Kuchciak, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Na mocy ustawy z dnia 11 października 2013 roku o zmianie ustawy o samorządzie gminnym wprowadzono możliwość utworzenia gminnej rady seniorów. Przywołaną nowelizację można zaliczyć do szeregu zmian legislacyjnych powodowanych procesem starzenia się społeczeństwa. W artykule podjęto próbę oceny funkcjonowania w podstawowej jednostce podziału terytorialnego tego fakultatywnego organu kolegialnego, nakierowanego przede wszystkim na obywatelską aktywizację osób starszych w lokalnej społeczności i jednocześnie poznanie ich potrzeb.
Keywords: gminna rada seniorów; osoby starsze; partycypacja społeczna; społeczeństwo obywatelskie