Pozbawienie władzy rodzicielskiej — kara dla rodziców czy narzędzie niesienia pomocy dzieciom? - Stępień, Martyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Celem niniejszego artykułu jest, po pierwsze, analiza regulacji prawa polskiego w odniesieniu do instytucji pozbawienia władzy rodzicielskiej; po drugie — rozstrzygnięcie, w oparciu o dokonaną analizę, kwestii, czy instytucja ta pełni funkcję kary wobec rodziców, czy jednak stanowi swego rodzaju narzędzie niesienia pomocy dzieciom. Pozbawienie władzy rodzicielskiej to środek najgłębiej ingerujący w relacje na linii rodzice–dziecko. W konsekwencji jego zastosowania rodzice tracą wszystkie atrybuty tej władzy. Przesłanki dające prawną możliwość pozbawienia władzy rodzicielskiej dzielą się na obligatoryjne i fakultatywne. Z analizy regulacji prawnych wynika, że omówiony środek prawny został pomyślany jako narzędzie niesienia pomocy dzieciom.
Keywords: pozbawienie władzy rodzicielskiej; rodzice; dzieci; przesłanka; kodeks rodzinny i opiekuńczy