Uwarunkowania prawne działalności gospodarczej w Czechach - Hudský, Jakub (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W czeskim prawie gospodarczym funkcjonują równocześnie dwa pojęcia — działalność gospodarcza (hospodářská činnost) i živnost. Pomimo że definicje obu określeń są w merytorycznych elementach tożsame, živnost jest terminem węższym, zawierającym się w pojęciu działalności gospodarczej. Rodzaje działalności gospodarczej wchodzące w zakres živnosti prowadzone są na zasadach wskazanych w ustawie. Ustawowy zamknięty katalog negatywny pokazuje rodzaje działalności gospodarczej, niebędące živnostią, np. działalność lekarzy, adwokatów, tłumaczy przysięgłych lub rolników. W związku z tym można wskazać, że czeski ustawodawca przyjął podział działalności gospodarczej według kryterium przedmiotowego. Czeskie ustawodawstwo wyróżnia dwa typy działalności gospodarczej w ramach živnosti. Jest to działalność podlegająca zgłoszeniu (ohlašovací živnost) oraz działalność koncesjonowana (koncesovaná živnost). Przed osobami chcącymi prowadzić działalność gospodarczą w trybie živnosti, czeskie prawo ponadto stawia wymóg posiadania pełnej zdolności do czynności prawnych oraz wymóg niekaralności za przestępstwa umyślne popełnione w zakresie działalności gospodarczej lub jej przedmiotu.
Keywords: działalność gospodarcza; Czechy