Działalność gospodarcza w polskich przepisach legislacyjnych - Słapczyński, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W doktrynie rozróżnia się dwa rodzaje prawa gospodarczego: prawo publiczne gospodarcze — typowo administracyjne — oraz prawo gospodarcze prywatne — regulujące stosunki cywilnoprawne. Oba działy prawa są ze sobą powiązane, ponieważ całościowo regulują funkcjonowanie podmiotów gospodarczych na terenie kraju. Prawo prywatne w tym zakresie reguluje stosunki majątkowe podmiotów prawa — przedsiębiorców, którym przysługuje autonomiczność w obrocie prawnym i którego są podmiotami na zasadach równorzędności. Prawo publiczne reguluje stosunek władczego podporządkowania, podporządkowania administracyjnego sprawowanego przez państwo. Prawo działalności gospodarczej jest niewątpliwie częścią prawa gospodarczego publicznego, reguluje istnienie przedsiębiorcy, natomiast stosunki między przedsiębiorcami są domeną prawa prywatnego. Przedsiębiorstwo funkcjonujące na rynku musi spełniać wiele wymagań ustawowych oraz postępować zgodnie z prawem. Posiada również szereg obowiązków w stosunku do państwa i innych podmiotów występujących w obrocie gospodarczym. Jak wspomniano, przedsiębiorstwo czy też przedsiębiorca są zobligowani do wypełniania narzuconych im obowiązków. Polskie przepisy prawne są niejednolite co do definicji przedsiębiorcy i przedsiębiorstwa, każdy dział prawa, a nawet część ustaw w ramach tego samego działu prawa posługują się odmienną definicją działalności gospodarczej. Z tego względu bardzo ważne jest, aby przedsiębiorca działający na terenie Polski sprawdzał, czy jego działalność jest działalnością gospodarczą wzwiązku z regulacjami zawartymi w konkretnej ustawie, która może go obowiązywać. Jest to bardzo problematyczna kwestia — mimo że definicje z różnych ustaw są do siebie zbliżone, nie są jednak tożsame, co znacznie utrudnia prowadzenie działalności — poprzez niejednolite i skomplikowane prawodawstwo, stawiające przedsiębiorstwa w nierównym świetle pomiędzy wieloma instytucjami państwowymi, które narzucają obowiązki tymże przedsiębiorcom. Praca podejmuje próbę usystematyzowania definicji przedsiębiorcy wpolskich przepisach prawnych, uwypuklenia różnic w poszczególnych ustawach i konsekwencji z tego płynących.
Keywords: działalność gospodarcza w Polsce; publiczne prawo gospodarcze; prywatne prawo gospodarcze; przepisy prawne dla przedsiębiorców