Social dimension of the concept of sustainable development - Paczka, Edyta (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W artykule przedstawiono wpływ polityki zrównoważonego rozwoju na sferę społeczną. Wskazano, że jej fundamentalnym przesłaniem jest zapewnienie wszystkim godnego i dostatniego życia. Omówiono instytucjonalne uwarunkowania trwałego i zrównoważonego rozwoju w skali globalnej gospodarki. Wymieniono działania podejmowane w celu walki z ubóstwem i wykluczeniem społecznym. Opisano wskaźniki dotyczące prezentowanej tematyki i dokonano analizy danych świadczących o skali ubóstwa w Polsce.
Keywords: zrównoważony rozwój; ubóstwo; polityka społeczna