Technological trap and its overcoming difficulties in transition economies - Iashvili, Tsotne (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Celem artykułu jest analiza mechanizmu pułapki technologicznej i jego wpływu na wzrost gospodarczy. Główne pytanie brzmi: dlaczego pułapka technologiczna oraz zjawisko nekroekonomii są jednymi z głównych barier w rozwoju krajów postkomunistycznych? Artykuł definiuje pojęcia „pułapki technologicznej” oraz „nekroekonomii”. Opracowanie zawiera również analizę przyczyn i sposobu funkcjonowania pułapki technologicznej i nekroekonomii w realiach gospodarczych Wschodniej Europy
Keywords: pułapka technologiczna; transformacja gospodarcza; gospodarki postkomunistyczne