Unormowanie przesłanek udzielenia koncesji na prowadzenie kasyna gry a ochrona interesu publicznego - Kopystyński, Konrad (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Wyłączenie stosowania negatywnych przesłanek ogólnych przyznania koncesji określonych w ustawie — Prawo przedsiębiorców w sprawach o udzielenie koncesji na prowadzenie kasyna gry nie powoduje ograniczenia ochrony interesu publicznego w porównaniu ze standardem wyznaczonym regulacją ogólną. Przesłanki uzyskania koncesji na prowadzenie kasyna gry określone w ustawie o grach hazardowych nie zostały bowiem unormowane w sposób węższy niż negatywne przesłanki ogólne otrzymania koncesji z ustawy — Prawo przedsiębiorców. Taki wniosek wynika z porównania obydwu regulacji. Co więcej, na gruncie uprzednio obowiązującej ustawy o swobodzie działalności gospodarczej część ogólnych negatywnych przesłanek przyznania koncesji miała szerszy zakres niż przesłanki uzyskania koncesji na prowadzenie kasyna gry. Jednocześnie obowiązywało wówczas wyłączenie stosowania przepisów ogólnych dotyczących przesłanek przyznania koncesji w sprawach o udzielenie koncesji na prowadzenie kasyna gry. Wyeliminowanie na gruncie ustawy — Prawo przedsiębiorców części ogólnych negatywnych przesłanek przyznania koncesji obowiązujących na gruncie uchylonej ustawy o swobodzie działalności gospodarczej spowodowało, że w sprawach o udzielenie koncesji na prowadzenie kasyna gry poziom ochrony interesu publicznego, wyznaczony treścią negatywnych przesłanek ogólnych otrzymania koncesji, przestał odbiegać od poziomu występującegow sprawach o wydanie pozostałych rodzajów koncesji. Rozwiązanie to wyeliminowało pewną niespójność systemową, jaka miała miejsce przed wprowadzeniem ustawy — Prawo przedsiębiorców.
Keywords: gry hazardowe; interes publiczny; koncesja; kasyna gry; wyłączenie