Źródła finansowania ochrony zdrowia w Polsce i w Wielkiej Brytanii - Lenio, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Przedmiotem artykułu jest problematyka źródeł finansowania ochrony zdrowia w Polsce i Wielkiej Brytanii. System ochrony zdrowia w Wielkiej Brytanii opiera się na działalności jednostek samorządu terytorialnego i jest finansowany z ich budżetów. W Wielkiej Brytanii nie istnieje składka zdrowotna. Polski system ochrony zdrowia jest oparty o działalność narodowego Funduszu Zdrowia, którego przychody stanowią wpływy z tytułu składki na ubezpieczenie zdrowotne. Do źródeł finansowania zalicza się także budżet państwa oraz budżety jednostek samorządu terytorialnego. W artykule wskazano różnice i podobieństwa w badanych systemach finansowania ochrony zdrowia oraz zaproponowano postulaty de lege ferenda w zakresie polskich regulacji prawnych.
Keywords: ochrona zdrowia; finanse publiczne