System gwarantowania depozytów w Polsce — Bankowy Fundusz Gwarancyjny - Sułkowski, Karol (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Autor omawia system gwarantowania depozytów na podstawie nowej ustawy z 10 czerwca 2016 roku o Bankowym Funduszu Gwarancyjnym, systemie gwarantowania depozytów i przymusowej restrukturyzacji. Skupia się na przedstawieniu kształtowania się tego systemu od lat 90. XX wieku. Następnie opisuje i omawia podstawy regulacji, status, cele, zadania i organy Bankowego Funduszu Gwarancyjnego. Następnie przechodzi do omawiania samego systemu gwarantowania depozytów, środków, podmiotów i zasad rządzących wypłatami.W kolejnej części zostaje poruszona problematyka kwot gwarancji i terminu ich wypłat. Zostaje także zwrócona uwaga na gospodarkę finansową Funduszu oraz funkcję pomocową w stosunku do banków i spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych. Na końcu autor porusza kwestię praktyczną, jaką jest udzielona dotychczas pomoc, oraz wystosowuje wskazówkę de lege ferenda.
Keywords: fundusz; depozyt; system bankowy