Wyzwania związane z ochroną projektów mody w prawie własności intelektualnej - Sacha, Gabriela (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Moda to specyficzna branża, której cechą charakterystyczną jest zmienność. W obliczu wprowadzania przez kreatorów kilku kolekcji rocznie zapewnienie skutecznej ochrony prawnej jest niezwykle trudne. Jednocześnie jest ono jednak uzasadnione ze względu na potężne zagrożenie w postaci, wciąż rosnącego, rynku towarów podrobionych. Celem badania było wykazanie, czy aktualnie obowiązujące przepisy prawa są efektywne w odniesieniu do projektów mody. Analiza porównawcza objęła poszczególne formy ochrony własności intelektualnej z uwzględnieniem specyfiki przemysłu mody. Zagadnienie poddano również badaniu analitycznemu, którego podstawę stanowiły orzeczenia sądów polskich, amerykańskich, włoskich oraz Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej. W toku badań stwierdzono, iż obecnie obowiązujące przepisy prawa nie zawierają regulacji, która w sposób kompletny i efektywny normowałaby ochronę projektów mody.
Keywords: moda; prawo własności intelektualnej; prawo autorskie; znak towarowy; wzór przemysłowy; zwalczanie nieuczciwej konkurencji