Pośrednie umieszczenie nazwiska komandytariusza w firmie spółki komandytowej w świetle art. 104 § 4 k.s.h - Grześków, Mateusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W przypadku spółki komandytowej, której komplementariuszem jest podmiot niebędący osobą fizyczną, może mieć miejsce przypadek pośredniego umieszczenia nazwiska komandytariusza w firmie spółki, w sytuacji gdy w firmie komplementariusza umieszczone jest nazwisko komandytariusza. Obowiązek inkorporowania tej firmy dofirmy spółki komandytowej wynika wprost z art. 104 § 3 k.s.h. W rezultacie dochodzi do kolizji z normą zawartą w art. 104 § 4 k.s.h., zakazującą umieszczania nazwiska komandytariusza w firmie spółki komandytowej. Wymaga to podjęcia rozważań w drodze wykładni literalnej oraz funkcjonalnej, czy rzeczywiście dochodzi do naruszenia zakazu wyrażonego w art. 104 § 4 k.s.h. W konkluzji przyjmuje się, iż zasadne jest odrzucenie rygorystycznego podejścia wypływającego z interpretacji literalnej ze względu na potrzeby obrotu gospodarczego, zważywszy, iż do naruszenia zakazu dochodzi przede wszystkim z racji wypełnienia innej normy o charakterze ius cogens. W efekcie pośrednie umieszczenie nazwiska komandytariusza w firmie spółki komandytowej nie wiąże się ze zniesieniem ograniczonej odpowiedzialności komandytariusza za zobowiązania spółki wobec jej wierzycieli.
Keywords: firma; spółka komandytowa; komandytariusz; odpowiedzialność za zobowiązania spółki; nazwisko