Sygnalizacja problematyki związanej z optymalizacją podatkową pojmowaną jako pomoc publiczna na przykładzie decyzji Komisji Europejskiej w sprawie Apple - Dobosz, Damian; Niziołek, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Artykuł traktuje o decyzji Komisji (UE) 2017/1283 z dnia 30 sierpnia 2016 roku w sprawie pomocy państwa wdrożonej przez Irlandię na rzecz Apple. Komisja uznała, że wydając interpretacje indywidualne prawa podatkowego, które pozwoliły spółkom Apple Operations Europe (AOE) i Apple Sales International (ASI) na ustalanie ich rocznego podatku od osób prawnych w Irlandii w latach, w których te interpretacje obowiązywały, Irlandia przyznała niezgodną z prawem pomoc państwa na rzecz spółek ASI, AOE i grupy Apple. Irlandia została zobowiązana do windykacji należności. W ramach niniejszej problematyki przypominane zostają podstawowe pojęcia związane z optymalizacją podatkową. Następnie przytoczono najważniejsze tezy Komisji Europejskiej zawarte w omawianej decyzji. Przedstawiono również inne postępowania wyjaśniające prowadzone przez Komisję Europejską w sprawie otrzymania niedozwolonej pomocy publicznej. Nadto wskazano, że praktyki globalnych koncernów mogą doprowadzić do zawirowań na wspólnym rynku wewnętrznym, w szczególności w obszarach prawa konkurencji i prawa ochrony konsumentów. Wyekscerpowane zostały także negatywne skutki dla państw członkowskich i Unii Europejskiej.
Keywords: optymalizacja podatkowa; Irlandia; Komisja Europejska