Wyrażanie zgody przez walne zgromadzenie akcjonariuszy spółki akcyjnej na zbycie składników jej majątku - Stopiak, Magdalena (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Celem artykułu jest analiza spornych zagadnień dotyczących wymogu wyrażenia zgody przez walne zgromadzenie akcjonariuszy w spółce akcyjnej w przypadkach prowadzących do zbycia składników majątku spółki kapitałowej. Podjęta został a analiza koncepcji, które wskazują skutki wywoływane przez czynność prawną prowadzącą do zbycia składników majątku spółki bez zgody walnego zgromadzenia akcjonariuszy, a także problemy praktyczne samych regulacji opisanych w art. 393 k.s.h. Podane zagadnienia rozważane są z uwzględnieniem stanu faktycznego, relewantnych z punktu widzenia praktycznego, poprzez skonfrontowanie poglądów prezentowanych przez doktrynę i orzecznictwo. Analizie poddano możliwość sprzedaży udziałów spółki zależnej bez zgody walnego zgromadzenia akcjonariuszy, a także konieczność wyrażenia zgody w przypadku zawarcia umowy przedwstępnej do sprzedaży nieruchomości, wchodzącej w skład majątku spółki kapitałowej. Autorka niniejszego artykułu stara się odpowiedzieć na pytanie, który z prezentowanych poglądów jest słuszniejszy w świetle obowiązującego stanu prawnego.
Keywords: spółka akcyjna; zgoda walnego zgromadzenia akcjonariuszy; uchwała akcjonariuszy