Realizacja konstytucyjnej zasady nullum crimen sine lege certa w świetle art. 115 ust. 3 u stawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych - Grzywacz, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Celem artykułu jest analiza treści art. 115 ust. 3 pr.aut. oraz zbadanie konstytucyjności przepisu w oparciu o zasadę nullum crimen sine lege certa wyrażoną w art. 42 Konstytucji. Podstawą zarzutu niekonstytucyjności przepisu jest użycie w nim sformułowania: „Kto [...] w inny sposób narusza”, będącego w opinii doktryny nieprecyzyjnym i sprzecznym z zasadą określoności prawa karnego. Na podstawie przytoczonych przepisów oraz praktyki ich stosowania autorka podejmuje próbę odpowiedzi na pytanie, czy regulacja zawarta w art. 115 ust. 3 pr.aut. jest zgodna z konstytucją, oraz polemizuje z kwestią dopuszczalności stosowania klauzul dopełniających w legislacji. W artykule przedstawiono argumenty za słusznością takiej regulacji oraz poglądy przeciwne, a także wnioski na tle wyroku z dnia 17 lutego 2015 roku, w którym Trybunał Konstytucyjny orzekł o zgodności przepisu z Konstytucją. Mimo aprobującego stanowiska TK kwestia konstytucyjności przepisu jest nadal kontrowersyjna i przysparza problemów w klasyfikacji czynów jako zabronionych na mocy ustawy o prawie autorskim. Niemniej jednak stosowanie klauzul dopełniających, w szczególności zawierających sformułowanie: „Kto [...] w inny sposób narusza”, wydaje się nieuniknione ze względu na dynamiczny rozwój technologii oraz prawa. Zasadę określoności prawa karnego można urzeczywistnić, posługując się wykładnią prokonstytucyjną, mającą służyć maksymalnemu dostosowaniu norm prawnych do celów i wartości wyrażonych w Konstytucji. W artykule pośrednio opisano problematykę karnoprawnej ochrony praw własności intelektualnej z naciskiem na prawa autorskie
Keywords: prawo autorskie; karnoprawna ochrona własności intelektualnej; konstytucyjność regulacji karnoprawnych