Problematyka uchwał negatywnych i uchwał nieistniejących organów spółek kapitałowych - Piotrowski, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Niniejszy artykuł jest poświęcony kwestii dopuszczalności wyodrębniania uchwał negatywnych oraz uchwał nieistniejących podejmowanych przez organy w spółkach kapitałowych. Obecne przepisy prawne nie zawierają wyraźnych uregulowań dopuszczających bądź zakazujących istnienia wskazanych konstrukcji prawnych. Jednak to, czy istnieje możliwość ich wyodrębnienia, ma znaczenie nie tylko doktrynalne, ale przede wszystkim praktyczne. W pracy rozważono charakter prawny uchwały jako czynności prawnej, a także omówiono najważniejsze problemy dotyczące dopuszczalności uchwał negatywnych i nieistniejących. Celem jest ocena dopuszczalności powyższych konstrukcji na gruncie przepisów oraz powszechnych zasad prawa spółek. W związku z tym przedstawiono argumenty przyjmowane przez przedstawicieli doktryny prawa handlowego. Analizie poddano również tezy z orzecznictwa mające najistotniejszy wpływ na rozwiązanie problemu. Dokonano też krytycznej analizy koncepcji nieprzystających do obecnie obowiązujących regulacji i niezgodnych z zasadami obrotu gospodarczego.
Keywords: uchwała; spółka; uchwała negatywna; uchwała nieistniejąca; wspólnicy; akcjonariusze