Głosowanie przez pełnomocnika jako gwarancja korzystania z czynnego prawa wyborczego przez osoby starsze i niepełnosprawne - Orłowski, Łukasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Głosowanie przez pełnomocnika jest jedną z najnowszych alternatywnych instytucji polskiego prawa wyborczego. W artykule omówione zostały podstawa Konstytucyjna, podstawa ustawowa, podstawy prawa międzynarodowego, spory doktrynalne związane z zasadą powszechności i zasadą tajności głosowania oraz ograniczenia osób starszych i niepełnosprawnych, dla których rozwiązaniem jest alternatywa głosowania poprzez pełnomocnika. Niniejsze opracowanie zawiera również propozycje zmian kodeksu wyborczego wzakresie udzielania pełnomocnictwa w postaci warunku.
Keywords: głosowanie przez pełnomocnika; prawo wyborcze; zasada powszechności; osoba starsza; osoba niepełnosprawna