Prawo pacjenta do dostępu do elektronicznej dokumentacji medycznej - Klimas, Katarzyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Przedmiotowy artykuł poświęcony jest zagadnieniu elektronicznej dokumentacji medycznej jako narzędzia do realizacji prawa pacjenta do informacji. Asumptem do analizy w tym zakresie jest obowiązek prowadzenia dokumentacji medycznej wyłącznie w postaci elektronicznej obowiązujący od 1 stycznia 2018 roku, a także umożliwienie udostępniania dokumentacji w Systemie Informacji Medycznej planowanego od dnia 1sierpnia 2017 roku. Zasadniczej zmianie ulegnie zatem forma, w jakiej pacjent będzie uzyskiwał dostęp do dokumentacji i realizował swoje informacyjne uprawnienia. W niniejszej pracy autorka dokona oceny prognozowanych zmian prawnych, poczynając od wyjaśnienia pojęcia „elektroniczna dokumentacja medyczna” oraz określenia tła historycznego. W dalszej części stanowiącej kluczowy fragment artykułu przedstawione zostaną korzyści wynikające z prowadzenia i przetwarzania dokumentacji medycznej w postaci elektronicznej oraz główne przeszkody w korzystaniu z dostępu do elektronicznej dokumentacji medycznej w systemie teleinformatycznym.
Keywords: elektroniczna dokumentacja medyczna; prawo do informacji; informacja w ochronie zdrowia; System Informacji Medycznej; prawa pacjenta; prawo medyczne