Odwrócona hipoteka produktem przeznaczonym dla „srebrnego rynku” - Firlit, Jarosław (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Opracowanie jest przedstawieniem problematyki odwróconej hipoteki jako produktu przeznaczonego dla „srebrnego rynku”. Z uwagi na charakter referatu główną metodą badawczą będzie obiektywna analiza przepisów prawnych związanych z odwróconym kredytem hipotecznym, a także krytyczna analiza porównawcza literatury i elementów ekonomicznych związanych z produktem finansowym, jakim jest odwrócona hipoteka. Przy odpowiedniej analizie i zrozumieniu opisanych czynników i umiejętnym ich przełożeniu na praktyczne zasady funkcjonowania rynku można przewidzieć nadchodzący trend panujący w gospodarce wolnorynkowej podczas realizacji odwróconego kredytu hipotecznego.
Keywords: odwrócona hipoteka; srebrna gospodarka; dożywotnie użytkowanie nieruchomości; sektor nieruchomości mieszkaniowych; transakcje nieruchomościami