Brak zainteresowania źródłem pochodzenia towaru jako przesłanka podważająca należytą staranność podatnika — glosa do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego z siedzibą w Opolu, z dnia 27 stycznia 2017 r., o sygnaturze I SA/Op 428/16 - Maśkiewicz, Dominika (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Glosowane orzeczenie dotyczy przesłanek przyznania dobrej wiary podatnikowi biorącemu udział w transakcjach, w których zachodzi prawdopodobieństwo nadużycia podatku VAT oraz zakresu szczegółowości kontroli, jakiej podatnik musi poddać swojego kontrahenta. Wątpliwości budzi przywołana przez sąd przesłanka niezainteresowania źródłem pochodzenia towaru, a także teza, że to właśnie w interesie podatnika leży jak najdokładniejsza weryfikacja kontrahenta. Oba zagadnienia są w niniejszej glosie ponownie rozważane zprzytoczeniem doktryny i orzecznictwa sądów krajowych oraz TSUE
Keywords: dobra wiara podatnika; należyta staranność; nadużycie; weryfikacja kontrahenta; obrót olejem rzepakowym