Istota władzy rodzicielskiej - Stępień, Martyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Nie ma legalnej definicji władzy rodzicielskiej, ale w orzecznictwie oraz literaturze można spotkać wiele definicji doktrynalnych. Istotę władzy rodzicielskiej najlepiej oddaje rozumienie władzy rodzicielskiej jako ogółu obowiązków i praw rodziców względem dziecka, służących zapewnieniu mu należytej pieczy oraz strzeżeniu jego interesów. Nadrzędne znaczenie mają obowiązki. Należne rodzicom prawa służą z kolei realizacji określonych obowiązków, więc mają wobec nich charakter wtórny, subsydiarny. Pojęcie „władza rodzicielska” nie jest właściwe do określenia troski rodziców wobec dziecka, ponieważ akcentuje element władczy. Bardziej odpowiednie byłoby określenie „piecza rodzicielska”. Proponowany termin należycie eksponowałby istotę władzy rodzicielskiej. Władza rodzicielska jest prawem podmiotowym przyznanym rodzicom dla dobra dziecka, w interesie społeczeństwa.
Keywords: władza rodzicielska; rodzice; dzieci; Kodeks rodzinny i opiekuńczy; dobro dziecka